Novinky a informácie: webové sídla obcí a miest

Aké sú povinné informácie na webe obce

Aké sú povinné informácie na webe obce

(27.05. 2009)

V súčasnosti je už samozrejmou povinnosťou mestských samospráv prevádzkovať webovú stránku svojho mesta. Pre obecné úrady bude táto povinnosť platiť až od roku 2013. Väčšinu slovenských obcí len čaká príprava webu. Práve pre nich prinášame informácie, čo má obecný web obsahovať.

Web stránka mesta/obce – dôležitý komunikačný kanál

Web stránka mesta/obce – dôležitý komunikačný kanál

(08.04. 2009)

Hádam každému bežnému obyvateľovi sa už stalo, že niečo vybavoval na miestnom obecnom úrade. Niekto z toho má stres, lebo sa v členení úradu nevyzná, vie len popísať svoj problém - napríklad, kde vybaviť požiadavku o výrob stromov. Odkiaľ zobrať informáciu, na aké oddelenie adresovať konkrétnu žiadosť, aké prílohy bude treba dať dokopy? Mestá a obce vydávajú klasické tlačené materiály, v ktorých informujú o svojej organizačnej štruktúre, o tom, kam sa s konkrétnou otázkou obrátiť a pod. Súčasne by mali byť tieto informácie aj na webovej stránke mesta/obce.

Štandardy prístupnosti webových stránok pre mestá a obce

Štandardy prístupnosti webových stránok pre mestá a obce

(26.02. 2009)

Zákon 275/2006 Z. z. o informačných systémoch verejnej správy hovorí o tom, že webová stránka štátnej správy má spĺňať stanovené pravidlá. Vzhľadom na rýchly vývoj internetových technológií sa stále zlepšujú a posúvajú štandardy, ktoré má spĺňať dobrý web. Preto k zákonu z roku 2006 je už dnes vydaný výnos, ten najnovší je platný od 1.10. 2008, pričom sa však stále pracuje na doplnení ďalších štandardov. Výnos poskytuje zoznam konkrétnych pravidiel, ktoré sa týkajú kódu webu, jeho farebnosti a informácií, ktoré web obsahuje. Podľa týchto pravidiel prebehlo v roku 2008 monitorovanie vybraných webov štátnej správy, miest a obcí – celkovo sa jednalo o monitoring 150 webových sídiel.

Sťahovanie súborov z www stránky mesta (obce)

Sťahovanie súborov z www stránky mesta (obce)

(27.11. 2008)

Súbory na stiahnutie poskytujú návštevníkovi možnosť stiahnuť si textové a obrázkové dokumenty, alebo priamo formuláre, ktoré sú inak bežne dostupné len na úrade. Stačí kliknúť na názov súboru a stiahnuť si ho.

Fotogaléria na www stránke mesta, obce

Fotogaléria na www stránke mesta, obce

(26.9. 2008)

Štatistiky návštevnosti hovoria, že na portáloch miest najzaujímavejšou časťou sú pre návštevníkov práve obrázky a rôzne fotogalérie. Kto by si nechcel pozrieť, ako napríklad jeho mesto vyzerá v noci, alebo ako vyzerá prerobené námestie v meste, kam sa kedysi chodilo na prázdniny. Jednoducho, fotografie sú výpovedné, majú svoje čaro.

Videozáznam na www stránke mesta, obce

Videozáznam na www stránke mesta, obce

(8.8. 2008)

V súčasnosti sa mnoho samospráv rozhodlo prezentovať na svojich weboch video/audio záznamy zo zasadnutí zastupiteľstva. Z pohľadu bežného užívateľa je ich prístupnosť veľmi jednoduchá.

Význam intuitívneho názvu www stránky mesta, obce

Význam intuitívneho názvu www stránky mesta, obce

(17.5. 2008)

Intuitívny názov www stránky – doména, je súčasťou identity mesta, obce. Intuitívnosť je splnená, keď je doména totožná s názvom mesta, obce, bez pomlčiek a interpunkcie napr. www.banskabystrica.sk. Platí to naozaj pre všetky mestá a obce? Aká je realita?

Web stránka samosprávy mesta alebo obce – rýchla komunikácia s občanmi.

Web stránka samosprávy mesta alebo obce – rýchla komunikácia s občanmi.

Úprava nastavení zobrazovania je rovnako pohodlná, stále je však potrebné mať na mysli, že web je vytvorený pre návštevníka – musí nájsť to, čo potrebuje a to rýchlo.

Napíšte nám

Na Vašu otázku odpovieme do 48 hodín.

verify

* Tento údaj je povinný

WEBY GROUP, s.r.o. spracúva Vaše osobné údaje (meno, priezvisko, mesto, e-mail, telefón) iba za účelom vybavenia Vami požadovanej služby alebo dotazu. Prístup k údajom budú mať len oprávnené osoby a počas ich uchovávania bude primeraným spôsobom chránená integrita a dôvernosť týchto údajov a nebudú ďalej poskytnuté tretím stranám. Viac o Ochrane osobných údajov »